Yoga | Medisports Etten-Leur

Body & Mind

De positieve effecten van Yoga op je brein

Een half miljoen Nederlanders zijn al om: zij beoefenen Yoga. Yoga maakt je soepeler en sterker maar is ondertussen ook erg goed voor de mentale gezondheid. Je krijgt er een weldadig en rustgevend gevoel van. 

Bron: https://newlifeyoga.nl/yoga-is-goed-voor-je-brein

Yoga bij Medisports Etten-Leur

Een goede mentale gezondheid is in een wereld waar we vandaag in leven van groot belang. Stress en angst ligt dagelijks op de loer. Yoga zorgt ervoor dat de gelukshormonen serotonine en endorfine worden verhoogd. Het niveau van het stresshormoon Cortisol gaat daarentegen omlaag. Het zorgt ervoor dat stress vermindert! 

Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen yoga en een groter hersenvolume.

“Oudere personen die enkele jaren yoga hadden beoefend, hadden grotere hersenvolumes dan degenen die dat niet hadden gedaan. Hoewel het verschil sterker is bij oudere mensen, werd het verband tussen yoga en hersenvolume ook aangetoond bij jongere personen.

Gemiddeld was het effect het duidelijkst te zien in het gebied van de hersenen dat te maken heeft met positieve emoties en de ontspanningsrespons. Voor de deelnemers die regelmatig aan yoga deden, bleken deze delen van de hersenen gezonder en beter geconserveerd. Vooral onze gemoedstoestand en ons geheugen blijken zo te profiteren van yoga (Newlifeyoga,z.d)". 

Wat doe yoga dan precies?

1. De yogahoudingen, ademtechnieken en meditatie zorgen ervoor dat opgebouwde stress wordt losgelaten. Je kunt beter focussen. 

“Yoga houdingen en een rustige buikadem activeren het parasympatisch zenuwstelsel. Hierdoor wordt de vecht- of vluchtreactie verminderd. Naast het gezond houden van de hersenen door het zenuwstelsel te kalmeren, wordt zo ook de lichamelijke gezondheid verbetert.

Iedereen die aan yoga doet, weet dat docenten continu benadrukken hoe belangrijk de adem is. Wie de adem bewust vertraagt, zorgt ervoor dat het kooldioxide niveau in je bloed stijgt – waardoor de bloedtoevoer naar het brein toeneemt en daarmee ook de zuurstofvoorziening. Het gevolg: meer bewustzijn en alertheid. En dat is een effect waar veel gestreste mensen echt baat bij hebben (Newlifeyoga, z.d.). “ 

2. Je hebt meer grijze stof in je hersenen

De hersenen hebben zowel grijs stof, als wit stof. De grijze stof heeft als functie het verwerken van informatie. Als je lang aan Yoga doet, heb je meer grijze stof in de hersenen. 

3. Het effect van Yoga op de hersengolven

Deltagolven zien we met name gedurende diepe slaap

Thetagolven in een diepe staat van ontspanning en tijdens meditatie

Alphagolven wanneer we ontspannen maar helder zijn

Betagolven wanneer we juist alert en waakzaam zijn

Gammagolven wanneer we in een opperste staat van concentratie verkeren

Wat doet yoga met deze hersengolven?
Fysieke poses, meditatie en beheersing van de adem (pranayama) blijken zowel de hoogte, als ook de frequentie van alphagolven te stimuleren. Zo ervaar je meer rust. “ Een verbetering in thetagolven is vooral te zien na het beoefenen van houdingen en ademtechnieken. Betagolven, die onder andere gelinkt zijn aan prestatie op verstandelijke taken, verbeteren voornamelijk door ademoefeningen, zowel tijdens als na een yogasessie.

De algehele positieve effecten van yoga door toename in de hersengolven zijn een verbetering in denkvermogen, geheugen, stemming en een vermindering in angst. Dit komt met name doordat de veranderingen in hersengolven te zien zijn in hersengebieden die verbonden zijn met deze processen, waaronder de frontale cortex. (Newlifeyoga, z.d.)

4. Goede nachtrust en betere focus

Yoga helpt om te ontspannen. Dat is niet alleen goed voor het zenuwstelsel maar ook voor je nachtrust. Als je een ontspannen lichaam hebt, slaap je ook dieper. De hersenen kunnen zich hierdoor weer klaarmaken voor een nieuwe dag. 

5. Yoga bij PTSS

“Yoga leert je zo dat fysieke stressreacties gereguleerd kunnen worden met een rustige adem. Je bent niet willoos overgeleverd aan je paniek – en dit maakt Yoga zeer geschikt voor mensen met post-traumatische-stress-stoornis (PTSS) (Newlifeyoga, z.d.). “ 

Bron: https://newlifeyoga.nl/yoga-is-goed-voor-je-brein/

Benieuwd naar onze Body & Mind lessen? Klik dan hier. 

Ook interessant voor u

Relevant nieuws