Termen in de yogalessen nader verklaard

Body & Mind

Mudra`s, wat zijn dat nou precies?

Bij de yogalessen van Medisports Eten-Leur  komen er heel veel termen en begrippen voorbij. Deze zijn meestal gekoppeld aan bewegingen, zoals bij bepaalde handgebaren, deze noemen wij mudra’s.

Mudra`s in de yoga 

Mudra betekent letterlijk gebaar of zegel, vaak is dat een symbolische houding van de hand. Ze bestaan al eeuwen en in verschillende culturen. Onze Medisport Etten-Leur yogadocenten beoefenen de mudra’s in de eindmeditatie. Het kan worden uitgevoerd met één of twee handen. Mudra’s worden gezien als de brug tussen de kosmische, universele energie en de energiestromen in je lichaam. Verschillende organen worden geactiveerd doordat je bepaalde vingers tegen elkaar aanhoudt. Daarnaast kan het ook je bewustzijn en concentratie versterken of je levenshouding en emoties beïnvloeden.

Iedere vinger heeft een eigen betekenis:

  • Duim: wilskracht, element: vuur
  • Wijsvinger: ego en expansie, element: lucht
  • Middelvinger: geconditioneerde energie en stabiliserende kracht, element: hemel
  • Ringvinger: kracht van het individu, element: aarde
  • Pink: intellect en zaken, element: water

Ganesha mudra 

Op dit moment gebruiken wij de Ganesha mudra in de yoga lessen. Deze mudra helpt je hart te kalmeren.je hoofd koel te houden en helpt je het vertrouwen te vinden om  je eigen keuzes te maken.

De Ganesha mudra helpt je wortel-, navel- en hartchakra’s te activeren. Deze mudra helpt je om op je basis te vertrouwen. Hierdoor stap je gemakkelijker in je kracht, terwijl je in lijn blijft met de energie van je hart. Ganesh Mudra activeert het vuurelement en kan je helpen om met vertrouwen, moed, eigenwaarde, mededogen en openheid te handelen. Ganesha mudra helpt, net als de Hindoeïstische olifantengod god Ganesha zelf, angst te verdrijven, zodat we onze hartenwensen kunnen vervullen. Ganesha is de verwijderaar van alle obstakels. Hij helpt ons niet alleen de uitdagingen van het leven te overwinnen, zijn mudra is voor vertrouwen en moed op onze (yoga)reis. Op fysiologisch niveau laat deze mudra spanning los in de spieren van je borstkas en kan ook de activiteit van het hart stimuleren en de bronchiën openen.

Zo doe je Ganesha mudra:

Breng je linkerhand voor je hart en draai je handpalm van je af (je duim naar beneden) met je vingers gebogen. Met je rechterpalm naar je toe gericht haak je de vingers van je rechterhand met de vingers van je linkerhand. Ellebogen wijzend naar de zijkanten. Vanaf hier, met een uitademing, trek je de ellebogen van elkaar weg terwijl je de vingers tegen elkaar houdt. Je voelt de spieren van je borst en bovenarmen inspannen. Op je inademing laat je de spanning los. Herhaal tot 8 keer. Je kunt deze mudra dagelijks of naar behoefte uitvoeren; zoals wanneer je aan jezelf twijfelt, bang bent of veel onrust ervaart

Ook interessant voor u

Relevant nieuws