Welke yoga past bij jou?

Body & Mind

Wat is het verschil tussen yin yoga en (yang) yoga?

Waar je in yin yoga rustig en langere tijd een asana (houding) vasthoudt, beweeg je met (yang) yoga juist actief en dynamisch van de ene naar de andere asana. Wij maken bij Medisports zodoende het verschil tussen yoga en yin yoga.

 • (yang)Yoga geeft energie, maakt je sterker en krachtiger en brengt rust in je hoofd als er teveel gedachten zijn om te ontspannen.
 • Yin yoga helpt ontspannen, geeft ruimte en souplesse in je lichaam en heeft een heilzame uitwerking bij stress.

Over yin en yang

Je kent vast wel het yin-yang symbool; een cirkel met een zwart en een wit deel, gescheiden door een S-vorm. Yin en Yang zijn tegengestelde, maar elkaar aanvullende krachten.

Yin staat voor verstilling, de vrouwelijke energie en de maan. Yang staat voor alles wat dynamisch is, krachtig, het is de mannelijk energie en het element is de zon. Samen zorgen ze voor harmonie tussen alle krachten en alles wat er is. De twee stippen in het teken geven aan dat in alle yin ook een beetje yang is aanwezig is, en andersom.

In ons lichaam vinden we het Yang-principe terug in zachte, buigzame weefsels zoals bloed, spieren en de huid. Yin-structuren zijn de taaie, stuggere weefsels; botten, pezen, gewrichtsbanden en bindweefsel bijvoorbeeld.

Wat is Yoga?

Bij yoga maak je gebruik van je spierkracht om je spieren sterk en gezond te maken. Het is een actieve en dynamische bewegingsvorm. Je beweegt op het ritme van je ademhaling en je houdt je poses relatief kort vast. Zo train je je spieren en maak je je lichaam sterker en flexibeler. Door te bewegen op het ritme van de adem ontstaat meditatie in beweging.

Yoga

 • warmt het lichaam op
 • geeft energie
 • maakt sterker en leniger
 • is een sportieve yogavorm
 • is meditatie in beweging

Wat is yin yoga?

De focus bij yin yoga ligt op het ontspannen van de spieren. Door rustig in de houding te komen en de houdingen minimaal drie tot vijf minuten vast te houden, wordt het bindweefsel langzaam opgerekt en gehydrateerd. Tegelijkertijd stimuleer je de energielijnen die door het bindweefsel lopen, zodat energie weer vrij kan gaan stromen. Een les bestaat voornamelijk uit zittende en liggende houdingen. Doordat je langer in één houding zit of ligt heb je de kans om je geest helemaal tot rust te laten komen. Ook kan het zijn dat er bepaalde emoties vrijkomen.

Yin yoga houdt de yin weefsels (gewrichten, banden en bindweefsel) in het lichaam gezond en soepel. Waar je bij yang yoga je spieren aanspant, wil je in yin yoga juist de spieren ontspannen. Zo kan de energie van de meer oppervlakkige lagen van je lichaam (de yangweefsels) naar de diepere lagen toe bewegen (de yinweefsels)

Heb je vooral behoefte aan ontspanning en verbinding tussen lichaam en geest, dan is yin yoga een goede vorm van yoga voor je. Deze meer meditatieve vorm van yoga is geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Yin yoga

 • is statisch en verstillend
 • gaat om overgave
 • geeft ruimte in lichaam en geest
 • helpt spanning en stress los te laten
 • is meditatief en ontspannend

Wat is hot yoga?

Hot yoga wordt gegeven in een ruimte die door infraroodpanelen wordt verwarmd tussen 38 en 40 graden. De ruimte wordt goed geventileerd waardoor je geen vochtige of broeierige warmte ervaart. De lucht is droog en perfect om volledig tot rust te komen. De infraroodpanelen geven infraroodstralingen af die tot diep in de spieren doordringen. Tijdens de Hotyoga lessen ontspannen spieren en bindweefsel makkelijker waardoor je je meer kunt verdiepen in de yogahoudingen (asana’s) en soepeler kunt bewegen. Sporten in een warme ruimte vergt wat van je lichaam. Je hart, longen en spieren werken harder en dat geeft je ademhaling, hartslag en stofwisseling een boost.

Hot yoga

 • Wanneer je last hebt van gewrichtsaandoeningen als artritis of reuma beweeg je makkelijker door de warmte en ervaar je minder pijnklachten.
 • De hoge temperatuur zorgt ervoor dat je gaat zweten en in combinatie met de ademtechniek voer je gemakkelijk en snel afvalstoffen af.
 • Door de warmte gaat ook de hartslag omhoog zodat een actieve les je conditioneel nog meer brengt.
 • De therapeutische warmte in de goed geventileerde ruimte wordt vaak als prettig ervaren door mensen met longziekten zoals cara, astma of bronchitis.
 • De warme en rustgevende omgeving van Hot Yoga hebben een positieve invloed op klachten bij burn-out en depressie en versterking van het immuunsysteem

Ben je zwanger, onder medische behandeling of gebruik je medicijnen? Overleg dan altijd eerst met je arts of specialist of hotyoga voor jou geschikt is.

Welke yogales kies ik?

Heb je een druk, beweeglijk en dus yang leven? Dan kan yin yoga je helpen om tot rust te komen en te herstellen van de effecten van stress. Merk je dat je soms moeite hebt om in actie te komen en hang je hele dagen het liefst op de bank? Dan is er al veel verstilling en is (yang) yoga misschien precies wat je nodig hebt om weer in beweging te komen.

Op dezelfde manier kan het in de winter – een yin seizoen – fijn zijn om een verwarmende yang/power yogales te doen, terwijl je in de zomer – een yang seizoen – meer baat hebt bij de verkoeling van yin yoga.

Daartegenover staat dat het soms juist prettig is om de yin of yang in je leven te versterken. Als extrovert en actief persoon (yang) kun je bijvoorbeeld enorm genieten van een les die dicht bij je aard ligt, zoals een pittigere yoga. Maar soms is het juist goed om eens de uitdaging van rust en ontspanning van yin yoga aan te gaan.

Ook interessant voor u

Relevant nieuws