Algemeen

Non alcohol challenge

Het is alweer september. Voor de meeste mensen is de vakantie voorbij en we hebben genoten van een heerlijk lange zomer! Met misschien wel iets teveel drankjes en hapjes. Een biertje of rosé op het terras. Een gin-tonic of een prosecco op een feestje.  Helemaal losgaan op een festival of gewoon lekker ontspannen met een wijntje in de tuin.

Om bewust te worden van je drankgebruik zijn we bij Medisports op 1 september gestart met de “30 dagen zonder alcohol” challenge. Samen met klanten én medewerkers gaan wij 30 dagen lang alleen koffie, thee, water en melk drinken. Dus ook geen frisdrank en vruchtensappen!

Waarom 30 dagen?

30 dagen is te overzien, maar het is ook lang genoeg om echt een verschil te merken.

Hoeveel invloed heeft alcohol op jouw leven? Kan een feestje leuk zijn als er geen alcohol is? Kun je ook ontspannen zonder alcohol? Wat doe je bij verveling of als je wat te vieren hebt? Hoeveel frisdrank drink je nu eigenlijk ongemerkt?

Als je 30 dagen niet drinkt ga je dat merken. In het begin is het wennen. Zeker als je gewend bent om veel frisdrank of alcohol te drinken, kun je in het begin zelfs last van ontwenningsverschijnselen* krijgen. Maar de resultaten na 30 dagen maken het zeker waard!

Frisdrank is verslavend door de suiker en de cafeïne. Als je daar ineens mee stopt kun je last krijgen van vermoeidheid en hoofdpijn. Drink sowieso voldoende water en neem eventueel een pijnstiller om de hoofdpijn tegen te gaan. Het is een fase waar je doorheen moet. Dit is niet gemakkelijk, maar met voldoende doorzettingsvermogen wél mogelijk. Wees ook niet té boos op jezelf als je wel een keertje naar de frisdrank pakt. Als je daarna de draad maar weer direct oppakt en doorgaat!

Zeg dag tegen toegevoegde suikers en extra calorieën in je lichaam, maar ook hallo tegen alle positieve effecten. Waar kun je naar uitkijken?

  • Je wordt helderder in je hoofd.
  • Je lijf voelt lekkerder.
  • Je krijgt meer energie.
  • Je slaapt beter.
  • Je valt misschien een paar kilo af.
  • Je houdt geld over.

Allemaal goede redenen om deze challenge aan te gaan. Ook sluit de 30 dagen zonder alcohol challenge perfect aan bij de 6 goals van Medisports:

Goal 1: Voel je goed

Zonder alcohol en de chemische ingrediënten uit frisdrank slaap je beter. De kwaliteit van je slaap wordt namelijk beter. De zogenoemde REM-slaap, waarin je je emoties en informatie van de dag verwerkt, wordt beter als je  niet drinkt. Je lichaam hoeft namelijk minder energie te steken in de afbraak van gifstoffen en kan zich meer focussen op de REM-slaap. Daardoor voel je je fitter en meer uitgerust. 

Goal 2: Leef gezond

Een maand niet drinken is een oppepper voor je gezondheid. Je lever kan zich herstellen. Je moet je voorstellen dat je lever alcohol altijd voorrang geeft. Andere gif- en voedingsstoffen die afgebroken moeten worden, moeten dus wachten. Als je een tijd niet drinkt, kan je lever zich herstellen en zijn andere werkzaamheden oppakken. Dit heeft een positieve invloed op je huid, je conditie, je weerstand en je gewicht.

Goal 3: Doe het samen

Door met anderen deze 30 dagen aan te gaan sta je er niet alleen voor en vind je steun en motivatie bij elkaar.

Goal 4: Beweeg

Doorbreek de gewoonte van drinken met een alternatief: beweging levert je zo veel meer op dan alcohol, suiker of cafeïne uit frisdrank.

Goal 5: Blijf geloven

Wankelen hoort erbij. Er zullen altijd momenten komen dat je trek in (fris)drank krijgt. Maar die gaan weer weg. Ook als je er niet aan toegeeft. Denk aan wat het je allemaal oplevert. Dan gaat het lukken.

Goal 6: Geniet

Want waarom zou je zonder alcohol en frisdrank niet kunnen genieten? Je voelt je fitter, slaapt beter, bent geconcentreerder en valt waarschijnlijk een paar kilo af. Bovendien houd je tijd en geld over. Daar kun je leuke dingen mee doen!