Gelezen op https://www.nrc.nl/nieuws

Algemeen

Gezondere leefstijl is een onderschat medicijn voor de modere mens

Gezondere levensstijl is een onderschat medicijn voor de moderne mens

Erken ‘leefstijlgeneeskunde’ als medisch specialisme, schrijven Martijn van Winkelhof, Hanno Pijl en Margo Vliegenthart. Dat is in het belang van patiënt én premiebetaler.

De Tweede Kamer vergadert op woensdag 4 april met minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport, VVD) over met name ontwikkelingen in de curatieve zorg. En die ontwikkelingen zijn er. De meest recente onderzoeksresultaten over de omkeerbaarheid van diabetes type 2 (‘d2’), bijvoorbeeld, zijn niet alleen bijzonder spectaculair, maar bieden zicht op ongekend grote medisch en financiële winst. Het prijzenswaardige initiatief Keer Diabetes2 Om – gesteund door zorgverzekeraar VGZ, onderzoeksorganisatie TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum – verdient navolging, want het potentieel van leefstijlgeneeskunde – preventief én curatief – is in medische en financiële termen ongekend groot. Toch pakt de markt dit nauwelijks op. In het belang van patiënt en premiebetaler is het wenselijk dat de bewindslieden van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het parlement dit potentieel optimaal verwezenlijken.

De resultaten van dat onderzoek spreken voor zich. Bijna negentig procent van de deelnemers is geheel of gedeeltelijk van de medicijnen af, en/of heeft gezonde bloedsuikerwaarden. Bijna veertig procent kan na een jaar nog steeds zonder medicatie. Een aanzienlijk deel van vergevorderde patiënten kan zelfs van insuline af. Dat resultaat heeft geen enkel modern medicijn ooit kunnen laten zien.

Lees meer op https://www.nrc.nl/nieuws/2018/04/03/aanpak-van-leefstijlziekten-levert-meer-op-a1598039

Ook interessant voor u

Relevant nieuws