Mensen met de ziekte van Parkinson hebben veel baat bij deze vorm van bokstraining, omdat ze hiervoor verschillende delen van de hersenen afwisselend activeren

Fysiotherapie

Parkinson Boxing

Parkinson Boxing

Steeds meer sportcentra en praktijken voor fysiotherapie in Nederland en België bieden de sport Parkinson Boxing aan. Vanaf nu is deze vorm ook bij fysiotherapie Medisports te beoefenen.  Fysiotherapie Medisports Etten-leur heeft een gekwalificeerde fysiotherapeut die de training veilig en verantwoord kan aanbieden.

Mensen met de ziekte van Parkinson hebben veel baat bij deze vorm van bokstraining, omdat ze hiervoor verschillende delen van de hersenen afwisselend activeren. Voor het maken van de boksbewegingen  heb je onder andere nodig: goede  balans, kracht, snelheid, oog-hand-coördinatie en een goed uithoudingsvermogen. Daarnaast wordt de bokstraining gecombineerd met dubbeltaken, zoals boksen en gelijktijdig tellen, rekenen, iets vertellen.

Hoe ziet de training eruit?
Bij Parkinson Boxing gaat het om non-contact boksen. Er wordt gebokst tegen bokszakken, niet tegen elkaar. Tijdens de trainingen worden oefeningen om te boksen gecombineerd met functionele oefeningen, zoals opzij en achteruit stappen. De bokszakken en kussens worden gebruikt om snelle en grote bewegingen te maken en te reageren op balansverstoringen. Dit werkt preventief op het voorkomen van vallen.

Uitvoeren van dubbeltaken
Wat maakt boksen voor mensen met Parkinson een geschikte sport? Neuroloog Bas Bloem legt het  uit: “Sporten is een medicijn.” Parkinson is volgens hem een ingewikkelde ziekte die voor een groot deel komt door een tekort aan de stof dopamine. Regelmatig sporten zou het verlies hieraan waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt het om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog. Boksen is volgens hem juist geschikt voor mensen met ziekte van Parkinson. Omdat ze vaak moeite hebben met het doen van twee dingen tegelijk, het uitvoeren van dubbeltaken. “En boksen is natuurlijk bij uitstek iets waar je je balans moet houden, en de tegenstander of boksbal in de gaten moet houden,” zo zegt Bloem.

Welke voordelen zijn er voor de patiënten?
Patiënten geven aan dat ze al vrij snel na de training voordelen aan deze manier van trainen ervaren. Zo zou deze manier van trainingen er volgens hen bijvoorbeeld voor zorgen dat je je sterker voelt, meer energie hebt en sneller herstelt. Ook zou Parkinson Boxing volgens hen je kwaliteit van leven verbeteren en je bouwt er kracht, flexibiliteit en snelheid mee op. En niet onbelangrijk: wie bokst, voelt zich even geen patiënt.