Fysiotherapie Medisports Etten-Leur

Fysiotherapie

Hoe kun je rugklachten voorkomen?

De rug is een zwakke plek bij veel mensen.

Ongeveer 80 procent van alle volwassenen krijgt wel eens met rugklachten te maken. In het overgrote deel van de gevallen gaat het om zogenoemde aspecifieke rugklachten. Dat betekent dat de pijn niet een duidelijk aanwijsbare oorzaak heeft. Slechts bij 1 tot 5 procent van de mensen met lage rugpijn is een specifieke oorzaak aan te wijzen. Bekende rugklachten zijn spit, ischias en hernia.

Wat is spit?
Spit is geen officiële diagnose omdat spit een verzamelnaam is van acute rugpijnklachten zonder een directe aanwijsbare oorzaak. Het is een pijn die plotseling in de onderrug of bilstreek schiet, het zgn. “door je rug gaan”. Vaak ontstaat spit plotseling na een verkeerde beweging of overbelasting (vaak na bukken, tillen, draaien, iets pakken etc.). Soms kunnen deze klachten echter ook geleidelijk aan ontstaan.

Wat is ischias?
Ook met ischias wordt lage rugpijn aangeduid. De ischiaszenuw is de langste zenuw uit het lichaam en loopt vanuit de lage rug naar de achterkant van het bovenbeen tot aan de voet. Ischias is zenuwpijn die ontstaat doordat deze zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is. Ischias kan ontstaan door druk op de zenuw, bijvoorbeeld door zwangerschap of door een verkeerde lichaamshouding waarbij de rug te zwaar belast wordt. Hoewel de symptomen van ischias uiteen lopen, zijn de meeste klachten bij ischias zijn vaak voelbaar in de rug, benen en billen. Het voelt als een stekende, soms zeurende pijn.

Wat is een hernia?
Bij een hernia puilt de tussenwervelschijf van de wervelkolom uit. Door kleine beschadigingen is de schijf vervormd, waardoor hij niet meer netjes tussen de wervels ligt. Meestal gebeurt dit uitpuilen in de lage rug. Door een uitstulpende tussenwervelschijf kunnen zenuwen bekneld raken. Dit geeft pijn in de rug en straalt als pijn, een verdovend gevoel of krachtsverlies uit naar één been, soms naar twee benen.

Wat kun je doen aan acute lage rugpijn?
Veel mensen denken bij rugpijn juist het tegenovergestelde, maar het beste is om zoveel mogelijk in beweging te blijven. Ook als het pijn doet.

Als bewegen niet lukt, dan wordt een of twee dagen bedrust aanbevolen, bij ernstige pijn een paar dagen langer. Medicijnen kunnen het herstel helaas niet versnellen, maar pijnstillers zijn prettig om de pijn te verzachten. Paracetamol is de eerste keus. Tweede keus zijn bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac en naproxen. Medicijnen die de rugspieren verslappen, hebben geen zin. Indien de oorzaak van de lage rugpijn een hardnekkige hernia is, kan een operatie noodzakelijk zijn.

Hoe snel gaat het over?
De ergste rugpijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen meestal binnen zes tot twaalf weken. Wel kunnen de klachten soms terugkomen. Wie rust heeft moeten houden, herstelt langzamer omdat de spieren verslapt zijn. Ook krachtverlies en een verdovend gevoel in het been kunnen nog lang blijven bestaan.

OorzakenRugpijn kan heel veel oorzaken hebben zoals bijvoorbeeld

  • Artrose
  • Beenlengte verschil
  • Slechte houding
  • Overgewicht
  • Sportblessures
  • Ongeluk
  • Te veel/ te weinig/ verkeerde belasting
  • Stress

Verstuikingen, spierverrekkingen, een beschadigde tussenwervelschijf, een beknelde zenuw in de wervelkolom of een irritatie in de gewrichten kunnen allemaal oorzaken zijn.

Rugklachten zijn ook vaak het gevolg van verkeerde belasting. Pijn kan ontstaan doordat je meer tilt dan je rug kan verdragen. Hoeveel je kunt tillen, verschilt van persoon tot persoon.

Maar ook door onderbelasting kan rugpijn ontstaan. Ook voor je rug geldt namelijk: rust roest. Zittend werk en weinig beweging zorgen voor een slechte doorbloeding. De spieren die je wervelkolom in balans moeten houden worden slap, de kolom zelf wordt stijf en er treedt eerder botontkalking op.

Ten slotte bestaat er nog  het fenomeen ‘psychische of emotionele overbelasting’; stress dus. Als je niet lekker in je vel zit en je spieren voortdurend (onbewust) aangespannen zijn, zelfs als je slaapt, kan ook overbelasting van je rug ontstaan.

Ook het eenzijdig en statisch belasten van je rug kan tot pijn leiden. Dat betekent dat er langdurig een geringe kracht wordt uitgeoefend op je rug. Zeker als je daarbij niet rechtop staat of het gewicht niet gelijk is verdeeld.

Hoe kun je rugpijn voorkomen?

Honderd procent rugpijn voorkomen is moeilijk. De kans erop wordt wel kleiner door de spieren te versterken door veel te bewegen. Dagelijks wandelen, fietsen en traplopen is een goed begin. Aparte rug- en buikspieroefeningen bieden ook extra bescherming. Voor mensen die fysiek zwaar werk doen, is het belangrijk om til- en draaibewegingen op een goede manier uit te voeren.

12 tips om rugklachten te voorkomen:

  • Gebruik bij het tillen meer de kracht vanuit je benen; je rug wordt zo minder belast.
  • Houd bij bukken en tillen altijd je rug recht en span je buikspieren aan.
  • Houd de last die je moet tillen zo dicht mogelijk bij je lichaam.
  • Draai nooit met je rug terwijl je iets tilt. Dat kan de structuren in je rug beschadigen.
  • Vermijd bewegingen en sportoefeningen waarbij je je rug hol trekt.
  • Let op je gewicht, en voorkom overgewicht
  • Doe buik- en rugversterkende oefeningen om je houding te verbeteren.
  • Zorg voor goede schoenen bij het sporten.
  • Zit, lig of sta nooit lang in dezelfde houding.
  • Loop zo min mogelijk op hoge hakken.
  • Gebruik een goede bureaustoel met een hoge, verstelbare rugleuning, kantelbare zitting en verstelbare armleuningen.
  • Slaap op een goed matras die de natuurlijke positie van je wervelkolom in stand houdt.

Medisports Etten-Leur heeft voor mensen met rugklachten het speciale programma “Rugfit” ontwikkeld.

Nadat je bij de fysiotherapeut een intake hebt gehad, kun je meedoen aan deze trainingen. 

Wil je meer informatie, of deelnemen aan het rugfit programma? Maak een afspraak bij de receptie (076 50 10 001) voor de intake door de fysiotherapeut. www.fysiotherapiemedisport.nl 

Ook interessant voor u

Relevant nieuws