Door leefstijlcoach Denise D'Hondt

Voeding labelen

Voeding labelen 'goed' of 'slecht'

Ondanks alle informatie die er omtrent gewichtsverlies bestaat, is dit een gebied waarbij de wetenschap heel erg dicht bij het wiskundig bewijs zit omtrent afvallen en hoe dit nu precies tot stand komt. Dit bewijs komt vanuit de natuurwetten, de wet van thermodynamica. Om de die wet te begrijpen moeten we eerst weten wat energie is.

Energie
Het menselijke lichaam, net zoals alle andere objecten, bevat energie. Je vraagt je wellicht af, wat is energie? Het antwoord is niet zo simpel, energie is zoals zwaartekracht geen fysiek waar te nemen entiteit. Het is simpel een theoretische entiteit die verklaart hoe de natuur werkt.

Desondanks het feit dat energie niet fysiek waarneembaar is, heeft de wetenschap het als een perfectvoorspelbare kracht weten te omschrijven.

Energie wordt gemeten in calorieën. Wanneer we het hebben over calorieën bedoelen we kilocalorieën. Een calorie is gelijk aan ‘de ruwe hoeveelheid aan energie, die nodig is om de temperatuur van een gram water te verhogen, met een graden Celsius, op een druk van de atmosfeer! Conclusie: kcal = energie.

De energiebalans
Natuur verspilt niks. Ons lichaam is niet anders. Ons lichaam verbruikt constant energie, van je tanden poetsen tot nerveus op je pen drukken, en van onderhoud van je organen tot het verwerken van voedsel. Als je meer energie tot je neemt dan je verbruikt, zal je lichaam het overschot opslaan in de vorm van lichaamsvet. Waarom zou je ingewonnen ernergie zomaar verspillen, als je het wellicht op een later tijdstip kan gebruiken? Deze theorie werkt dus ook de andere kant op. Neem je minder calorieen tot je dan je verbruikt, zal je afvallen. We kunnen het eigenlijk niet mooier maken dan het is.

Het metabolisme
Het metabolisme kan onderverdeeld worden in vier componenten.

BMR: Basaal metabolisme in rust. Het verbruik van je lichaam in rust.

NEAT: Non-exercise activity thermogenesis. In Jip en Janneke taal: ons verbruik buiten slaap, voeding

en sport. Alles van lopen naar werk en typen tot je tanden poetsen en zelfs lachen.

Het thermisch effect van voeding. De proportie van de energie inname van de voeding die je lichaam

verbrand, om de voeding te metaboliseren.

Energie verbruik als gevolg van inspanning, met andere woorden, door te sporten.

Deze componenten zijn allemaal sterk afhankelijk van de energie die je inneemt, en variëren hier ontzettend door. Als je aan het 'diëten' bent, en je gewicht daalt, zullen deze zaken daar dus ook op reageren. Je BMR zal dalen, mede omdat je minder gewicht mee draagt wat onderhouden dient te worden. Het thermisch effect van voeding zal logischerwijs dalen omdat je naarmate je minder gaat wegen ook minder kcal tot je zal nemen om te blijven afvallen of om op onderhoud te zitten. Minder kcal betekent dat er minder beschikbaar zal zijn om te verbranden, waardoor het thermisch effect van voeding dus zal dalen. De NEAT, ons verbruik buiten inspanning om, en het energie verbruik tijdens inspanning zal ook gaan dalen als we aan het diëten zijn. Naarmate ons lichaam steeds structureler in een tekort gaat zitten, zal het steeds efficiënter omgaan met de energie die het binnen krijgt. Onbewust zul je bijvoorbeeld minder met je handen gaan bewegen tijdens het praten, zullen je emoties wat getemder zijn, en ga je rustiger lopen. Ook tijdens het trainen zul je minder gaan verbranden, omdat je lichaam zich ook hierin zal gaan aanpassen.

Nogmaals; De energiebalans!!
Het denken aan de energiebalans is veel nuttiger dan denken aan 'acute vetverbranding. Gedurende de dag zal je op verschillende momenten vet opslaan en vet verliezen. Het enige wat er uiteindelijk toe doet, is de totale balans. Deze dient overeenkomst te zijn me je doel. Zie je onder je verbruik! Dan val je af. Zie je op je verbruik (onderhoud) blijf je stabiel. Zit je over je verbruik! Dan kom je aan. Daarom adviseren wij als leefstijlcoach nooit om bijvoorbeeld 30 km te gaan hardlopen of wandelen om 'meer'vet te verbranden. Zoals zojuist uitgelegd past het lichaam zich aan op de beschikbare energie. Het effectieve nut van cardio zal afnemen, en zelfs eventuele krachttraining acuut tegenwerken. Ben je aan het trainen voor een marathon of andere duursport, dan zal de energiebalans nogmaals onder de loep genomen moeten worden.

Zowel voor aankomen, als afvallen, is het dus veel effectiever om naar de totale energiebalans te kijken.
Het idee van; 'ik heb zojuist een uur gesport, dus dat ene koekje maakt nu niet uit' gaat dus niet op!Ook tijdens het trainen zul je minder gaan verbranden, omdat je lichaam zich ook hierin zal gaan aanpassen.
Natuurlijk maakt dat ene koekje niet uit, als het in de totale energiebalans past, maar zolang je daar geen inzicht in hebt maakt het wel delijk uit!
 

Ook interessant voor u

Relevant nieuws