Door bekken fysiotherapeut Brenda Lauret

Sporten na je bevalling

Sporten na je bevalling

Ik krijg vaak de vraag wanneer er weer gestart kan worden met sporten na een bevalling, 6 weken na een bevalling is er vaak een (korte) controle en word aangegeven dat mensen voorzichtig weer kunnen gaan oppakken. Hartstikke fijn! Maar dan,… want waar begin je? Waar moet je op letten? Wat is ‘normaal’ om te voelen?

Voordat je start is het handig om je huidige niveau te bekijken: Hoe was je conditie en spierkracht voor je zwangerschap? Hoe is de bevalling verlopen? Als je hier goed over nadenkt zijn dit vaak vragen waarop je niet 1-2-3 een antwoord hebt: bijvoorbeeld de duur van een bevalling zegt nog niets over de schade aan de bekkenbodemspieren. We hebben allemaal wel van de 9 maanden ontzwangeren regel gehoord, maar wist je ook dat de bekkenbodem doorgaans pas na 4 maanden in staat is om schokken zoals bij hardlopen en jumping jacks op te vangen? Daarnaast is het ook belangrijk om naar de diastase te kijken, dit is een uitstulping op je buik ter hoogte van je navel/rechte buikspieren welke niet mag ontstaan bij het uitvoeren van een oefening.

Nu hoor ik je denken: Maar wat mag ik dan wel?

Eigenlijk heel veel, maar dan wel rustig opbouwend en binnen de grenzen van je eigen lichaam. Niet té vroeg, té veel en té snel  Twijfel je over hoe je dit op kan bouwen of wil je hier hulp bij? Kom dan vooral naar Medisports! 

Ook interessant voor u

Relevant nieuws