Recept

Muesli recept

Lekker zelfgemaakte muesli!

Vlokken

Neem als basis voor de muesli boekweitvlokken of havermoutvlokken. Of maak hier een combinatie van. Deze vlokken bevatten eiwitten, ijzers en staan laag op de glycemische index, waardoor je bloedsuikerspiegel niet omhoogschiet.

Zaden

Voeg daarna zaden naar keuze toe aan de vlokken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld chiazaad, lijnzaad, sesamzaad en/ of hennepzaad.

Chiazaad bevat veel goede eiwitten, omega-3 en vezels. Lijnzaad bevat ook veel omega-3 en zit boordevol vezels, wat een goede uitwerking heeft op je darmen.

Ook sesamzaadjes zijn een goede bron van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen; het zit boordevol mangaan, calcium, magnesium, ijzer, fosfor en vitamine B1.

Hennepzaad is het zaad van de Cannabis plant. Maar wees gerust: een eetlepel hennepzaad bevat zo weinig van de actieve stof THC dat je er geen high gevoel van zult krijgen. Hennepzaad bevat het meeste eiwit van alle zaden. Het bijzondere is dat het een compleet eiwit is; iets wat je niet vaak tegenkomt bij andere plantaardige eiwitten. Het is daarom ook een geweldige zaadsoort voor vegetariërs en veganisten. Hennepzaadjes bevatten van alle zaden ook het meeste kalium, fosfor, magnesium en zink. Het is zowel gepeld als ongepeld verkrijgbaar. De meest gebruikte versie is gepeld hennepzaad: deze zijn zacht en lichtgeel van kleur en lekker smakelijk.

Pitten

Pompoenpitten hebben veel voordelen voor je gezondheid. Zo bevat een flinke hand pompoenpitten van 28 gram maar liefst 37% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium. Dat is ontzettend veel!

Zonnebloempitten zijn een goede bron van gezonde vetten en leveren veel vitamines en mineralen. Bovendien werken ze ook nog eens cholesterolverlagend. Ze zijn bijzonder rijk aan vitamine E. Vitamine E is een belangrijke antioxidant die ontstekingsremmend werkt. Bovendien bevatten zonnebloempitten polyfenolen; deze stofjes hebben een bloeddrukverlagende werking.

Noten

Noten zijn supergezond! Ze bevatten veel eiwit, ijzer, vitamine E en B-vitaminen.

Let wel altijd op dat je altijd ongebrande en ongezouten noten neemt.

Kies voor walnoten, pecannoten, hazelnoten, cashewnoten, amandelen of pistachenoten.

Noten werken verzadigend door de hoeveelheid eiwit, vet en vezels die ze bevatten.

Fruit

Nu je de basis van je muesli klaar hebt, wil je misschien nog wat zoets toevoegen.

Dat kun je doen door gedroogd fruit toe te voegen! Denk bijvoorbeeld aan rozijntjes, gedroogde cranberries of gedroogde abrikozen. Hierdoor wordt je mix niet alleen zoeter van smaak, maar krijg je ook extra vitamines en vezels binnen. Pas wel op dat je niet te veel fruit toevoegt, vanwege de fruitsuikers die erin zitten.

Tenslotte kun je evt. je mix afmaken door wat kokosrasp toe te voegen. Een lekkere en gezonde smaakmaker!

 

Eet smakelijk!

Ook interessant voor u

Relevant nieuws