Door leefstijlcoach Noor Janssen

Afslanken en leefstijl

Het belang van balans tussen mentale en lichamelijke gezondheid

In onze snel veranderende wereld is het makkelijk om verstrikt te raken in de drukte van alledag. Werkverplichtingen, sociale verplichtingen en de constante stroom van informatie kunnen hun tol eisen.

Als leefstijlcoach bij Medisports Etten-Leur ben ik dagelijks bezig om onze klanten te begeleiden naar een gezondere leefstijl. Maar wat is dat nu precies? Als je het aan mij vraagt is dat letterlijk; “Je goed voelen”. Je goed voelen is niet alleen het resultaat van fysieke gezondheid maar ook van een sterke mentale gesteldheid. Het vinden van balans tussen deze twee is cruciaal voor ons algehele welzijn. Daarbij is zelfzorg en een positieve mindset ontwikkelen essentieel.

De rol van stress 

In deze blog bespreken we de rol van stress, hoe je je goed kan voelen en het effect van gezonde voeding op je fysieke en mentale gezondheid.

Als je af en toe last heb van stress is dat niet zo erg, maar als je chronische stress ervaart kan dit ernstige gevolgen hebben voor je lichaam en geest. Het kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, een verzwakt immuunsysteem en zelfs hartaandoeningen. Mentale gevolgen zijn onder andere angst, depressie en burn-out.

Hoe ga je om met stress?

Vaak als we stress ervaren zijn we geneigd juist ongezonde keuzes te maken, denk aan meer snoepen, telkens piekeren hoe de stress kan verdwijnen en onze nachtrust wordt door stress vaak verstoord. Als dit lang aanhoudt kan je in een vicieuze cirkel terecht komen.

Regelmatige lichaamsbeweging helpt om endorfine vrij te maken en dat geeft een geluksgevoel. Ook helpt het om “uit je hoofd te komen” en lekker bezig te zijn met je lichaam. Tijd voor jezelf nemen is belangrijk, lees een goed boek, ga de natuur in om een wandeling te maken, of leer naar je lichaam te luisteren door yoga, meditatie of mindfulness.

Tips om je goed te voelen:

 • Zorg voor voldoende slaap, dit is cruciaal voor herstel en energie.
 • Maak tijd voor je hobby, het hebben van activiteiten waarvan je geniet helpt de geest ontspannen en geeft een voldaan gevoel
 • Beperk schermtijd ( vooral net voordat je gaat slapen)
 • Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent. (Koop een journalboek)
 • Luister een geleide meditatie gedurende de dag om weer op te laden
 • Bespreek je gedachten en frustraties met iemand die je vertrouwt, je hart luchten kan helpen om weer verder te kunnen.

Het effect van gezonde voeding op je lichaam en geest:

Tegenwoordig is het best lastig om in een supermarkt vol verleidingen gezonde keuzes te maken. Wel is het belangrijk bewuste keuzes te maken, want wat je eet heeft direct invloed op hoe je je voelt, zowel fysiek als mentaal. Een gebalanceerd eetpatroon kan je helpen om je energie op pijl te houden.

Waar moet ik op letten als ik gezond wil eten?

 • Eet gevarieerd en kleurrijk ( Groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten)
 • Beperk suiker en verwerkte voeding (deze kunnen leiden tot energiepieken en -dalen en een negatieve invloed hebben op je stemming.
 • Drink voldoende water (1,5 liter per dag, mag ook kruidenthee of groene thee zijn)
 • Omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor de hersenfunctie en zitten in vis, noten en zaden
 • Prebiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde groenten kunnen helpen bij een gezonde darmflora

Balans tussen mentale en lichamelijke gezondheid 

Het vinden van balans tussen mentale en lichamelijk gezondheid is een voortdurend proces, waarin je telkens bewuste keuzes maakt om stress te beheersen, te investeren in activiteiten die je goed doen voelen en aandacht besteden aan je voeding!

Zelfzorg op beide gebieden maakt dat je een stabiele basis kunt leggen voor een gezond en gelukkig leven. Je weet natuurlijk nooit wat er op je pad komt, en de ene persoon krijgt meer uitdagingen voor de kiezen dan de ander, maar als de basis goed is, kan je deze uitdagingen van het leven net wat beter opvangen.

Onthoudt dat zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak!

Ik wil graag een afspraak maken

met de leefstijlcoach

Ook interessant voor u

Relevant nieuws