“Mijn gewicht is gedaald van 85 naar 77 kilo en ik heb geen lage rugklachten meer.”

Waarom ben ik gestart met PT?
Mijn vrouw Trudy deed al enkele jaren PT, eerst bij Maikel en later bij Marty. Zij stimuleerde me om een keer PT te proberen. Dit omdat ik met regelmaat last had van mijn rug en ik dit met PT mogelijk gericht aan kon pakken. In de kerstvakantie van 2015/2016 ben ik een keer meegegaan en heb samen met haar een training bij Marty gevolgd. Ik vond het leuk en uitdagend en heb besloten om in te tekenen voor 12 PT lessen. In januari 2016 ben ik gestart.

“Mijn gewicht is gedaald van 85 naar 77kg en ik heb geen lage rugklachten meer.”

Waar komen mijn rugklachten vandaan?
Ik heb de ziekte van Scheuermann. Dit is een groeistoornis. De ziekte ontstond bij mij rond mijn 16e jaar. Bij de ziekte van Scheuermann zijn de wervels in het bovenste deel van de rug vergroeid. Hierdoor wordt de bovenrug te bol.

Belangrijk bij de ziekte van Scheuermann is dat je voldoende sport en je rug niet zwaar belast. Het voldoende sporten lukte me wel. Ik fiets regelmatig. Eén tot twee keer per week op de racefiets (in de winter op de mountainbike) en één keer RPM. Verder één keer fitness. Wel had ik regelmatig last van mijn rug. Dit uitte zich in lage rugpijn en gemiddeld eens per kwartaal dat mijn rug ‘op slot’ sloeg. Dit moest dan door een manueel therapeut weer losgemaakt worden.

Hoe ging het begin?
Vanwege de (pijnlijke) ervaring met het regelmatig op slot slaan van mijn rug, waren er in het begin behoorlijk wat oefeningen die ik niet durfde te doen. Met name deadliften durfde ik echt niet. Marty begreep mijn aarzeling voor een aantal oefeningen goed. Hij zorgde ervoor dat ik vertrouwen kreeg in mijn lichaam door me eerst oefeningen te laten doen zonder belasting. Ik moest immers eerst de techniek goed onder de knie krijgen. Daarna werd de belasting langzaam opgevoerd en werden de oefeningen uitgebreid. Eerst heeft Marty ingezet op het verbeteren van mijn core stability. Ondanks regelmatig sporten bleek deze om het zacht te zeggen ‘voor verbetering vatbaar’. Ik merkte al snel resultaat en besloot dan ook na drie maanden om door te gaan met PT.

Waar sta ik nu?
Nadat de core stability verbeterd was, heeft Marty de belasting geleidelijk opgevoerd. Door het vertrouwen dat ik in zijn aanpak heb, squat ik inmiddels met 100 kilo en voer ik dead lifts uit met 70 kilo. We doen uiteraard veel meer oefeningen. Het laatste half jaar werken we naast core stability met name aan oefeningen om mijn houding te verbeteren. Ook kreeg ik van Marty voedingsadviezen om wat lichter en daardoor fitter te worden. Mijn gewicht is gedaald van 85 kilo naar 77 kilo, door aanpassing van mijn eetpatroon. Dit kost me eigenlijk geen moeite maar levert wel resultaat op.

Ik heb geen lage rugklachten meer, ook niet na een dag tuinieren of een lange autorit.

Mijn rug is gelukkig sinds 2016 niet meer ‘op slot’ geslagen en mijn houding is zichtbaar verbeterd.
Ik voel me fitter en leuk bijkomend voordeel is dat ik ook harder fiets, zowel op het vlakke maar zeker bergop!

Ik blijf dan ook zeker doorgaan met PT bij Marty. Ik heb er baat bij en voel me er fit bij. Elke dinsdagochtend train ik dan ook met veel plezier van 7.00 uur tot 8.00 uur bij Marty. Daarna ga ik heerlijk fit naar mijn werk.

Met vriendelijke groet,

Wim Voeten