
Afslanken en leefstijl
Gezonde kruidnoten en taai taai
Kruidnoten en taai taai
Het is weer zover: Sinterklaas en zijn Pieten zijn weer in het land en dat betekent dat ook de tijd van kruidnoten, pepernoten en taaitaai weer is aangebroken!
Weet je trouwens wat het verschil is tussen een pepernoot en kruidnoot? Het schijnt dat de meeste Nederlanders de benamingen pepernoten en kruidnoten door elkaar halen. Pepernoten zijn de goudgelige vierkante, taaitaai-achtige brokken. En die kleine ronde, knapperige en platte bolletjes met speculaaskruiden dat zijn dus kruidnoten. Maarja; What’s in a name??
Het ligt allemaal al maandenlang in de winkels, maar zelf maken is natuurlijk veel leuker, lekkerder en ook nog eens gezonder! Aan al dat lekkers uit de supermarkt is namelijk héél veel suiker toegevoegd. Af en toe mag je best lekker genieten van al het lekkers dat de Sinterklaastijd de bieden heeft, maar wij vinden het ook leuk om aan de andere kant te laten zien dat je een traditionele lekkernij ook een stuk gezonder kunt maken!
In deze recepten hebben we speltbloem gebruikt, omdat dat als gezonder wordt beschouwd dan tarwemeel. Tarwe is vrij ‘leeg’ en speltbloem (of meel) bevatten betere voedingsstoffen. Ook gebruiken we honing in plaats van suiker. Honing is ook een vorm van suiker, maar bevat in elk geval wel gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Zie de toelichting hier over verderop.
Gezonde kruidnoten
Ingrediënten:
- 200 gram speltbloem
- 75-100 gram natuurlijke honing* (naar smaak)
- 60 gram kokosolie
- 2 volle theelepels speculaaskruiden
- 3 eetlepels melk of water
- snufje zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Doe in een grote schaal de speltbloem, honing, kokosolie, speculaaskruiden en zout. Meng alles goed door elkaar en kneed er een bal deeg van. Voeg tussen het kneden door de eetlepels melk of water er één voor één door. Kneed er een soepel deeg van.
Maak van het deeg kleine knikkers, die je iets platdrukt en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat er voldoende ruimte tussen zitten.
Bak de kruidnoten in 15 á 20 minuten in het midden van de oven. Let goed op tijdens het bakken; kijk na 15 minuten hoe het gaat en of er nog wel 5 minuten baktijd bij kan. Houd goed de onderkant van de kruidnoten in de gaten aangezien deze het eerst verkleurd!
Taai Taai
Ingrediënten:
- 250 gram speltmeel
- 100 gram amandelmeel
- 1 1/2 eetlepel speculaaskruiden
- 2 theelepels gemalen anijszaad
- 2 theelepels wijnsteenzuur bakpoeder
- 1 theelepel baking soda
- snuf zout en een snuf zwarte peper
- 250 gram honing*
- 1 eigeel (om de taaitaai te bestrijken)
Bereiding:
Doe de speltmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, anijszaad, bakpoeder, baking soda, zout en peper bij elkaar in een grote kom. Meng hier de honing doorheen en mix met een keukenmachine of handmixer tot een egaal deeg. Het deeg moet flink plakkerig zijn, zo plakkerig dat het aan je vingers blijft plakken en je er in eerste instantie geen bolletjes of iets dergelijks van kunt rollen. Is het deeg te droog? Voeg een klein beetje water toe.
Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bedek een bakplaat met bakpapier en leg het deeg in een poppetje of vorm die jij leuk vindt op het bakpapier. Scheid het eiwit van het eigeel en bestrijk de bovenkant van het deeg met eigeel.
Bak de taaitaai in over 12-20 minuten mooi goudbruin (baktijd kan erg verschillen per oven).
Bewaartip:
Je kunt de pepernoten 3 dagen knapperig houden als je ze bewaart in een afgesloten trommel.
Geniet van deze heerlijke zelfgemaakte traktaties!
* HONING ALS SUIKERVERVANGER
Als het om suikervervangers gaat, is rauwe en onbewerkte bijenhoning de minst slechte oplossing. Het is en blijft wel suiker, ook al is het natuurlijk, maar bevat in elk geval wel gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen.
Honing bestaat voor 80% uit suikers, en zal zich ook zo gedragen in je lichaam. Het allerbeste blijft om suikers te vermijden of in ieder geval te verlagen. En als je dan toch af en toe een zoetmiddel wilt gebruiken, dan is honing een prima keuze. Niet omdat de suiker zelf anders is, maar omdat er in ieder geval heel gezonde voedingsstoffen in de honing zitten. Geraffineerde suiker bevat in ieder geval helemaal niets.
Kijk eens goed rond, en misschien heb je wel een imker in de buurt, waar je pure honing kunt kopen. Of koop natuurlijke bijenhoning een natuurwinkel.
Industriële honing, duur of goedkoop, bevat namelijk vaak toevoegingen waar je lichaam niets mee kan. Supermarkthoning wordt soms ook aangelengd met gewone suiker. Kwestie van kosten drukken. Die bekende honing voor 2 euro heeft uiteindelijk niets meer met echte honing te maken. Het is suikerwater met een honingsmaakje. Lekker goedkoop! Ook wordt deze ‘honing’, voor zover we van honing kunnen spreken, verhit om het beter in de knijpfles of pot te kunnen krijgen. De verhitting dood hierbij alle nuttige voedingsstoffen die er eventueel in zouden zitten. De verhitting moet er ook voor zorgen dat het langer houdbaar is.